Mióta rendszeresen sütni és írni kezdtem, azóta leszoktam a (mindennapi) csokievésről. Pedig gyerekkorom óta (szerencsés alkatomnak köszönhetően) szinte nem telt el nap, hogy ne egyek valami édességet. Most pedig hegyekben állnak a csokoládék a szekrény tetején. Persze a kedvenceim azért most is gyorsan elfogynak...:)
Ha sütök, akkor megkóstolom, majd viszem is a családomnak, a barátnőimnek, kollégáimnak. Mivel általában reggel szoktam sütni, ezért még frissen szállítom a finomságokat.
Na de most az történt, hogy csütörtök éjjel tudtam csak sütni (muszáj volt már, mert szinte elvonási tüneteim voltak). Másnap reggel vittem is egy kis kóstolót a munkahelyemre, ahol szokásosan meg voltak elégedve velem, bár most egy kicsit talán jobban is.:)
Aztán megkóstoltam én is... ISTENI VOLT!!! Emiatt péntektől hétfőig egyfolytában csak erre vágytam, és sikerült is elfogyasztanom egyedül a sütemény nagy részét (azért páran még kaptak belőle).
Egy szó, mint száz, nekem nagyon nagyon ízlett, kicsit tömény, de az eper miatt könnyed is egyben.
Íme a recept:
HOZZÁVALÓK a csokoládés alaphoz:
- 250 g főzőcsokoládé
- 60 g vaj
- 100 g cukor
- 2 nagy tojás
- 100 g finomliszt
- 50 g őrölt mandula vagy mandulaliszt
- 1/2 tk sütőpor
- 1/3 tk mandulaaroma
- só
ELKÉSZÍTÉS:
§ Gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét, a vajat és cukrot. Állandóan keverjük, amíg egynemű massza nem lesz belőle.
§ Adjuk hozzá az olvasztott hozzávalókhoz a tojásokat, a sütőporral és az őrölt mandulával elkevert lisztet, egy csipetnyi sót és a mandulaaromát.
§ Öntsük a masszát egy 20x30 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe, és tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe 30 percre.
Amíg hűl, készítsük el a krémet:
HOZZÁVALÓK:
- 2 nagy tojás
- 5 dkg porcukor
- 200 g eper
- 2 dl tejszín (akár több is)
- 20 dkg mascarpone
- 3 lapzselatin
- néhány bazsalikomlevél
ELKÉSZÍTÉS:
§ Tisztítsuk meg az epreket és egy magas falú tálban pürésítsük néhány levél bazsalikommal (én 5 levelet tettem bele, de nyugodtan lehet többet, hogy jobban lehessen érezni az ízét).
§ A tojásokat vízgőz felett keverjük habosra a porcukorral, majd ha már kissé fel is melegedett, akkor tegyük bele az előzőleg hideg vízbe áztatott lapzselatint. Ezt gyorsan keverjük el benne, majd öntsük hozzá a pürésített epret és a mascarponét. Keverjük jól össze.
§ Verjük fel a hideg habtejszínt, majd óvatosan forgassuk bele az epres-mascarponés keverékbe.
§ Ezt a krémet simítsuk a kihűlt barrette tetejére, majd tegyük hűtőbe néhány órára.
Én díszítésképpen a sütemény tetejére darabolt diót, csokoládét és amaretti kekszet szórtam, ami még finomabbá tette.
A barrette receptje a Csokoládés finomságok aranykönyvéből származik, az epres habot/krémet én raktam össze, ezért azon van mit javítani. Például szerintem nem lett elég kemény a krém, ezért lehet, hogy több tejszínhab kellene hozzá. Vagy esetleg a pürésített epret fel lehetne főzni, és abba rakni a lapzselatint, akár 3-nál többet is, csak akkor várjuk meg, amíg kihűl, mielőtt hozzákevernénk a tejszínhabot.
Az állagától eltekintve tényleg isteni lett, ilyet még biztosan csinálni fogok a közeljövőben.
Kellemes habzsi-dőzsölést!:D