Már van pár recept a tarsolyomban, de végül első bejegyzésként erre a finomságra esett a választásom. Hogy miért? Mert egyszerű, gyors és melegen a legjobb! Nem kell hozzá komolyabb felszerelés, se sütőformák, hanem elég egy egyszerű hőálló bögre is!:)
Képek még nem nagyon készültek, de ezen is dolgozni fogok!
Akkor lássuk a receptet!
HOZZÁVALÓK négy főre:
• 1-2 db szép érett, puha körte
• 1-2 db alma (ebből jó a kemény is és bármilyen fajta megfelel)
• 30 gramm szobahőmérsékletű, puha vaj
• 50 gramm liszt
• 25 gramm cukor (ha van nádcukor, azzal a legjobb)
ELKÉSZÍTÉS:
§ Vajazzunk ki négy bögrét/szuffléformát.
§ Pucoljuk meg a gyümölcsöket és kockázzuk a formákba. Locsoljuk meg egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg nagyon.
§ Tegyük a vajat, a lisztet és a cukrot egy kisebb tálba, és egyszerűen morzsoljuk össze a kezünkkel. Akkor jó, ha úgy néz ki, mint a császármorzsa, csak kicsit kisebb morzsákkal.:) Egyébként ezeket a hozzávalókat nem muszáj kiméregetni, négy-öt kisebb kocka vajnak felel meg a 30 gramm, és csak annyit kell tudni, hogy fele annyi cukor kell, mint amennyi liszt. Ha túlságosan ragad a tészta, akkor még adjunk hozzá lisztet és cukrot, ellenkező esetben pedig vajat.
§ Aki annyira oda van a manduláért mint például én, az lecserélhet 10 gramm lisztet darált vagy szeletelt mandulára.
§ Szórjuk a gyümölcsök tetejére a morzsát.(Ha sok lett a morzsa, hűtőben napokig eláll.)
§ Tegyük 200°-ra előmelegített sütőbe és süssük 25-30 percig, amíg szépen megpirul a teteje.
A sütőből kivéve kicsit várjunk vele, majd még langyosan fogyasszuk el. A teteje ropog, a belseje pedig olyan, mint egy finom, meleg kompót. Nyáron fagylalttal fogyasztva még hűsítő is.
És végül nem is elsején kezdtem el írni a blogot, de nem is bánom, hiszen ma van 2012.02.02.:)
Kellemes habzsi-dőzsölést!:D