Tudom, hogy tél van, hideg van (aktuálisan tényleg nagyon hideg), de megint valami egyszerű és finom édességet szerettem volna készíteni. Továbbá már nagyon vágytam rá, hogy kipróbáljam. Hát megtettem... Szóval ez nem egy igazi téli édesség (sőt!), de azért lássuk:
HOZZÁVALÓK 4 főre:
- 5 dl habtejszín
- 2 dl tej
- 4,5 lap zselatin
- 1 rúd vanília
- 3 ek. cukor
- 4 ek. áfonyalekvár
ELKÉSZÍTÉS:
§ A tejet, a tejszínt, a cukrot, a vanília kikapart magjait, majd a vaníliarudat is egy edénybe öntve elkezdtem lassú tűzön forralni.
§ Beáztatok hideg vízbe 4 darab zselatinlapot (fontos, hogy hideg legyen a víz, mert melegben elolvadnak).
§ Ha felforrt a tejszínes keverék (azért közben kevergessük, hogy ne kapjon oda), vegyük le a lángról.
§ Nyomkodjuk ki a zselatinlapokat, majd egyesével keverjük el a forró tejszínben.
§ Kevergetem pár percet, hogy kicsit lehűljön, majd poharakba öntögetem és egy éjszakára hűtőbe teszem.
§ Másnap egy lábasban pici vízzel felforralom a lekvárt, majd hozzákeverem a szintén vízbe áztatott és kinyomogatott fél zselatinlapot.
§ Ezt az öntetet elosztom a lehűtött krémek tetején, majd a hűtőbe teszem szilárdulni.
Igazság szerint nekem az állaga túl tömör lett, én valószínűleg legközelebb kevesebb zselatinnal fogom csinálni, hátha úgy könnyebb lesz. Azért a családban volt, akinek így is ízlett, és kivette a kiskanalat a kezemből...:)
A lekvárt az IKEA-ban szereztem be, és szerintem isteni volt hozzá. Aki pedig nem szereti a zselatinlapokat, nyugodtan helyettesítheti zselatin porral.
Kellemes habzsi-dőzsölést! :D
Forrás: Az élet napos oldala