Megérkeztem. Végre. Csütörtök van, ezért még a nagy hétvégi sütés előtt le kell írnom a múlt heti finomságokat (ahogy ígértem is).
A chilis browniet nem sikerült lefényképeznem, de nem is volt valami mutatós, viszont ez a körte torta annál inkább az.
Az eredeti recept szilvával szólt, de most könnyebb volt körtét beszerezni. Ezt a sütit is nagyon könnyű elkészíteni, talán a teteje kicsit munkás, mert szépen kell elhelyezni rajta a körteszeleteket.
HOZZÁVALÓK:
- 1 csésze liszt
- 1/2 tk sütőpor
- 1/4 tk só
- 1,5 tk mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg keveréke is tökéletes
- 1/3 csésze durvára vágott dió
- 10 ek szobahőmérsékletű vaj
- 1/2 csésze barna cukor (plusz még 1-2 evőkanálnyi)
- 1 tojás
- 1 kis doboz tejföl
- 3 szem körte
ELKÉSZÍTÉS:
§ Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. Hámozzuk meg a körtéket, és vágjuk fel vékony szeletekre. Locsoljuk meg egy kis citromlével, majd tegyük félre.
§ Vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű csatos tortaformát (nem muszáj, hogy csatos legyen, viszont 22 cm-nél ne nagyon legyen nagyobb). Szedjünk 3 evőkanál vajat a formába, és melegítsük fel a sütőben. Ha már forró a vaj, vegyük ki a sütőből, és gyorsan szórjuk meg egyenletesen 1-2 evőkanál barna cukorral. Ettől picit karamellizálódni fog a sütemény teteje. Ha ezzel kész vagyunk, akkor szépen helyezzük el a cukros vaj tetején a körteszeleteket. Haladjunk körben, jó szorosan illesszük egymáshoz a szeleteket, és először a forma belsején kezdjünk kört formázni, majd ezután térjünk át a külső körre.
Ezt tegyük félre, és készítsük el a tésztát:
§ Egy kisebb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só, fűszerek, dió).
§ Majd egy nagyobb tálban keverjük ki a szobahőmérsékletű vajat a cukorral, adjuk hozzá előbb a tojást, majd a tejfölt és alaposan dolgozzuk össze.
§ Ezután gyors mozdulatokkal keverjük a tojásos masszához a lisztes keveréket, de ne keverjük sokáig!
§ A masszát kanalazzuk kis adagokban a formában lévő körte tetejére, majd lapáttal szépen simítsuk el.
§ Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük legalább 50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. (Én 55-60 percig sütöttem, mert vendégségben vittük, és féltem, hogy nyers marad a süti...:))
§ Ha kivettük a sütőből, késsel válasszuk el a süteményt a forma oldalától, majd pár perc múlva fordítsuk ki a formából. Ha csatos formánk van, akkor ez a művelet elég könnyen megy, de nekem akkor még nem volt olyanom...most már van!:D
Kicsit hosszú volt a recept, de remélem senkit sem tántorít el az elkészítésétől. :)
Kellemes habzsi-dőzsölést!:D
Forrás: TV Paprika