HTML

konyvek.JPG

konyvek2.JPG

Habzsi-Dőzsi

Csokis, mandulás, marcipános finomságok habzsi-dőzsöléshez!

Friss topikok

  • sugerke: @kgtanár: Egyszerűen kézzel csinálok nagyjából egyforma gombócokat, mintha kókuszgolyót készítenék... (2012.07.20. 10:01) Cake pop
  • sugerke: @Himalaja: Szívesen, máskor is!:D (2012.05.05. 00:13) Epres-bazsalikomos barrette
  • sugerke: @torpee4: Hehe! Az nem is az én kezem!:D És köszönöm még egyszer nektek is!:) (2012.05.05. 00:10) Jó nap
  • mammamánia: Ildikém, ahol rózsa van, az sosem lehet giccses - szerintem :) Látnád az én polcomat: rózsás csés... (2012.03.31. 11:57) Amerikai palacsinta
  • mammamánia: Nagyon szépek lettek a kosárkák! Örülök, hogy jó volt a csokoládé! Majd küldök máskor is!!! (2012.03.31. 11:42) Tavaszi csokikosár

Diós körte torta

2012.03.01. 20:19 sugerke

Megérkeztem. Végre. Csütörtök van, ezért még a nagy hétvégi sütés előtt le kell írnom a múlt heti finomságokat (ahogy ígértem is).

A chilis browniet nem sikerült lefényképeznem, de nem is volt valami mutatós, viszont ez a körte torta annál inkább az.

Az eredeti recept szilvával szólt, de most könnyebb volt körtét beszerezni. Ezt a sütit is nagyon könnyű elkészíteni, talán a teteje kicsit munkás, mert szépen kell elhelyezni rajta a körteszeleteket.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 csésze liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/4 tk só
  • 1,5 tk mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg keveréke is tökéletes
  • 1/3 csésze durvára vágott dió
  • 10 ek szobahőmérsékletű vaj
  • 1/2 csésze barna cukor (plusz még 1-2 evőkanálnyi)
  • 1 tojás
  • 1 kis doboz tejföl
  • 3 szem körte

ELKÉSZÍTÉS:

§ Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. Hámozzuk meg a körtéket, és vágjuk fel vékony szeletekre. Locsoljuk meg egy kis citromlével, majd tegyük félre.

§ Vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű csatos tortaformát (nem muszáj, hogy csatos legyen, viszont 22 cm-nél ne nagyon legyen nagyobb). Szedjünk 3 evőkanál vajat a formába, és melegítsük fel a sütőben. Ha már forró a vaj, vegyük ki a sütőből, és gyorsan szórjuk meg egyenletesen 1-2 evőkanál barna cukorral. Ettől picit karamellizálódni fog a sütemény teteje. Ha ezzel kész vagyunk, akkor szépen helyezzük el a cukros vaj tetején a körteszeleteket. Haladjunk körben, jó szorosan illesszük egymáshoz a szeleteket, és először a forma belsején kezdjünk kört formázni, majd ezután térjünk át a külső körre.

Ezt tegyük félre, és készítsük el a tésztát:

§ Egy kisebb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só, fűszerek, dió).

§ Majd egy nagyobb tálban keverjük ki a szobahőmérsékletű vajat a cukorral, adjuk hozzá előbb a tojást, majd a tejfölt és alaposan dolgozzuk össze.

§ Ezután gyors mozdulatokkal keverjük a tojásos masszához a lisztes keveréket, de ne keverjük sokáig!

§ A masszát kanalazzuk kis adagokban a formában lévő körte tetejére, majd lapáttal szépen simítsuk el.

§ Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük legalább 50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. (Én 55-60 percig sütöttem, mert vendégségben vittük, és féltem, hogy nyers marad a süti...:))

§ Ha kivettük a sütőből, késsel válasszuk el a süteményt a forma oldalától, majd pár perc múlva fordítsuk ki a formából. Ha csatos formánk van, akkor ez a művelet elég könnyen megy, de nekem akkor még nem volt olyanom...most már van!:D

 Kicsit hosszú volt a recept, de remélem senkit sem tántorít el az elkészítésétől. :)

DSCF9447_telített_kicsi.JPG

Kellemes habzsi-dőzsölést!:D

Forrás: TV Paprika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://habzsi-dozsi.blog.hu/api/trackback/id/tr814282071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása