HTML

konyvek.JPG

konyvek2.JPG

Habzsi-Dőzsi

Csokis, mandulás, marcipános finomságok habzsi-dőzsöléshez!

Friss topikok

  • sugerke: @kgtanár: Egyszerűen kézzel csinálok nagyjából egyforma gombócokat, mintha kókuszgolyót készítenék... (2012.07.20. 10:01) Cake pop
  • sugerke: @Himalaja: Szívesen, máskor is!:D (2012.05.05. 00:13) Epres-bazsalikomos barrette
  • sugerke: @torpee4: Hehe! Az nem is az én kezem!:D És köszönöm még egyszer nektek is!:) (2012.05.05. 00:10) Jó nap
  • mammamánia: Ildikém, ahol rózsa van, az sosem lehet giccses - szerintem :) Látnád az én polcomat: rózsás csés... (2012.03.31. 11:57) Amerikai palacsinta
  • mammamánia: Nagyon szépek lettek a kosárkák! Örülök, hogy jó volt a csokoládé! Majd küldök máskor is!!! (2012.03.31. 11:42) Tavaszi csokikosár

Chocolate II.-III. és a villa

2012.06.28. 17:45 sugerke

Kicsit kifogytam a receptekből, egyfolytában csak madeleinet és clafoutist sütök, mert ezek ebben a nagy melegben is jólesnek. Ezért most végre felteszem a két elmaradt csokitortát, amikkel már nagyon régóta lógtam egyeseknek...:)

Először is kedves barátnőm csokitortája következik:

FRANCIA CSOKITORTA

Hozzávalók:

  • 17 dkg vaj (én margarinnal csináltam)
  • 30 dkg étcsokoládé
  • 14 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 egész tojás
  • 4 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só

Kep

Elkészítés:
A vajat gőz fölött olvasszuk meg, adjuk hozzá a csokit és olvasszuk össze, majd keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Tegyük félre, míg langyosra hűl. Ekkor keverjük bele a tojások sárgáját, majd a lisztet, sütőport, csipet sót. (Én a sót a tojáshoz szoktam keverni.) A tojás fehérjét verjük kemény habbá (egy csipet szódabikarbónával keményebb lesz a hab), adjuk hozzá a csokis masszát, óvatosan keverjük össze, öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben 180 fokon fél óráig süssük (vagy inkább tűpróbáig:D). Vanília fagyival tálalhatjuk, de anélkül is finom :)

Ahogy már ezelőtt is írtam, én imádtam ezt a sütit!:)

A harmadik csokitorta nővérem születésnapjára készült és rögtön el is fogyott!:) A tölteléke gyakorlatilag egy csokoládémousse, isteni volt. Íme a recept (ez picirit hosszabb lesz:D):

AZ ÉN CSOKITORTÁM

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g liszt
  • 1,5 tk sütőpor
  • 200 g kristálycukor
  • 80 g étcsokoládé
  • 80 ml étolaj
  • fél dl víz
  • 1,5 ek instant kávé
  • 4 tojás
  • egy-két dl csokoládélikőr

Az eredeti recept Csokipari oldaláról származik, aki a tiramisujához használta.

Hozzávalók a krémhez:

  • 6 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 1,8 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 550 g csokoládé (ét, tej vegyesen)

 

Kep

A krém elkészítése:

§ Törjük össze a csokoládét egy hőálló tálba, olyanba, ami befér majd a hűtőnkbe.

§ A tojások sárgáját keverjük ki alaposan a cukorral egy hőálló tálban vagy lábasban.

§ Forraljuk fel a tejet egy lábasban, majd egy perc múlva nagyon óvatosan, fokozatosan öntsük hozzá a cukros tojáshoz folyamatosan keverve. (Ha nem lábasban volt a tojásos cukrunk, akkor öntsük vissza a tejes lábasba.)

§ Kezdjük újra melegíteni a tűzhelyen addig, amíg be nem sűrűsödik a krém.

§ Ha besűrűsödött a tojásos krém, gyorsan még forrón öntsük rá az összetört csokoládéra és keverjük egészen addig, amíg el nem olvadt az összes csokoládé.

§ Ezt a csokis masszát hűtsük ki alaposan a hűtőben (érdemes egy nappal előbb elkészíteni, és egy éjszakára a hűtőben hagyni).

§ Ha lehűlt, verjük fel a tejszínt kemény habbá és óvatosan keverjük a csokoládés masszához. Így kapunk egy könnyebb, légiesebb krémet a süteménylapok közé.

A tészta elkészítése:

§ Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a cukrot, továbbá keverjük el az instant kávét fél dl forró vízben.

§ Gőz fölött olvasszuk meg a darabokra tört csokoládét az olajjal és a kávés vízzel.

§ A tűzhelyről levéve hagyjuk hűlni picit az olvasztott csokoládét, majd adjuk hozzá egyesével a tojássárgákat és jól keverjük el. Ezután hozzáadhatjuk a cukros lisztet is. Keverjük homogénné.

§ A  négy tojás fehérjének egyharmadát verjük kemény habbá, majd egy tálban óvatosan keverjük el a csokis massza szintén egyharmadával.

§ Béleljünk ki egy 20 cm átmérőjű csatos tortaformát sütőpapírral, majd öntsük bele az első adag tojásfehérjés tésztát. Tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe és süssük tűpróbáig.

§ Ha kész az első réteg tészta, húzzuk le a sütőpapírt az aljáról, tegyük egy tálra és locsoljuk meg bőven csokoládélikőrrel.

§ Az előző három lépést ismételjük meg még kétszer, majd hagyjuk míg teljesen kihűl mind a három lap. Amíg hűlnek a piskótarétegek, el lehet készíteni a krém utolsó lépését.

Ha a piskóta és a krém is kész, akkor állítsuk össze a tortát. Egy süteménylap, egy réteg krém. Nyami. A tetejére porcukros, tejszínhabos mascarpone krémet kentem és a krémből rózsákat nyomtam - pontosabban Tamás.:)

Kellemes habzsi-dőzsölést!:D

És akkor a villa!

Sikerült eljutnom még éppen időben a Fotóművészet születése című kiállításra, ahol rátaláltam a tárlat egyetlen gasztro-vonzatú képére, a Villára André Kertésztől:

Kertesz-The fork.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://habzsi-dozsi.blog.hu/api/trackback/id/tr894617546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása