Megjelent fél kiló cseresznye a konyhában, plusz itt a hétvége, ezért a cseresznye egy negyed órás előkészület után a sütőben végezte...:)
Érdekes kis sütemény ez, három arca is van. Az első egy kissé rideg, untató. A második krémes és kényeztető. A harmadik pedig könnyed és (nyár)hívogató. Jöjjön hát a három rétegű sütemény, a clafoutis:
HOZZÁVALÓK:
- 60 g liszt
- 120 g porcukor
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- két maroknyi cseresznye
ELKÉSZÍTÉS:
§ Magozzuk ki a cseresznyét, majd csöpögtessük le.
§ Mérjük ki a lisztet és a cukrot, majd egy nagyobb tálban keverjük össze.
§ Nagyjából a tej 1/3-át öntsük lassan hozzá a lisztes keverékhez, és keverjük csomómentesre. Ha kell, öntsünk még hozzá tejet.
§ Ha szépen kikevertük, akkor folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a maradék tejet, a tejszínt, majd keverjük hozzá a tojások sárgáját is.
§ Hagyjuk pihentetni fél-egy órát, majd a tojások fehérjéből felvert habot is keverjük hozzá a tésztához.
§ Vajazzunk és lisztezzünk ki egy pitesütő formát, dobáljuk bele egyenletesen a gyümölcsöt, majd öntsük rá a folyékony tésztát.
§ Tegyük a tésztát 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süssük, amíg már nem lötykölődik a közepe sem, amikor megmozgatjuk. (Nekem a 20 cm átmérőjű formában nagyjából háromnegyed órán át sült, de minél nagyobb a forma, annál kevesebb idő kell neki.)
Ha kihűlt porcukrozhatjuk, díszíthetjük, de a lényeg: minél hamarabb fogyasszuk el, mert nem valami tartós sütemény.
Kellemes habzsi-dőzsölést!:D