Igazából rengeteget sütöttem az elmúlt héten (éjjel-nappal), de aztán már írni nem maradt időm. Akadt néhány technikai akadály (például: kilyukadt habzsák), de semmi sem állíthatott meg, és hegyekben készültek az aprósütemények.
FEHÉR NÉRÓ
Megérdemli a nagybetűket, hiszen ez az egyik kedvenc itthon. De másnak is ízlett ám (ugye, Eszter?:D). Amilyen gyorsan készül, olyan gyorsan el is fogy...:) Én azt hittem, hogy ezt biztosan nehéz lehet elkészíteni, és a cukrászdainak a nyomába sem érek majd. Hát...nem így lett. :D
Egy adagból kb. 35 darab lesz.
HOZZÁVALÓK:
- 16 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 10 dkg porcukor
- 22 dkg liszt
- 6 tojás sárgája
- 1 tk. vanília aroma
- kb. fél üveg lekvár (nálunk barack)
Sokan több tojást tesznek bele, és több lisztet is, viszont nekem az első adag nagyon nagyon sűrű (kőkemény) lett, ezért a másodiknál én már ennyi lisztet használtam.
ELKÉSZÍTÉS:
§ A vajat kihabosítjuk a porcukorral.
§ Ehhez egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, a vanília aromát, majd belekeverjük a lisztet.
§ A tésztát habzsákba töltjük, és minél nagyobb lukú csővel 2-2,5 cm átmérőjű korongokat nyomunk a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Hagyjunk egy kis távolságot két korong között, mert egy picit megnőnek.
§ Süssük őket kb. 10 percig 180°C-ra előmelegített sütőben. (Két tepsire ráfér ez az adag.)
§ Ha kihűltek, akkor ragasszuk a tappancsokat össze a lekvárral, majd folyassunk rá olvasztott csokoládét.
§ Ezután fedjük le (tegyük dobozba) és hagyjuk fél napig puhulni őket.
Jöhet a második apróság:
Áfonyás-túrós mini-muffin
Ezt a receptet a tavaly márciusi Nők Lapja konyhában találtam, amikor a szüleimnél kutakodtam a régi újságok között. Apukámnak nagyon ízlett, azért osztom itt meg!
Ez a süti frissen jó, tehát ne hagyjuk, hogy maradjon belőle másnapra!:)
HOZZÁVALÓK 45-50 darab mini-muffinhoz:
- 25 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 8 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
- 1 csomag vaníliás cukor (én ehelyett 1 vaníliarúd kikapart magjait raktam)
- 20 dkg liszt
- fél tk. sütőpor
- 1 dl tejszín
- 15-20 dkg áfonya (lehet aszalt is, csak akkor főzzük fel)
ELKÉSZÍTÉS:
§ A túrót jól törjük össze villával, majd habosítsuk ki a porcukorral és a vajjal.
§ Keverjük bele a citrom lereszelt héját, és a vaníliamagokat.
§ Adjuk hozzá a tojásokat, majd óvatosan forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet is.
§ Végül keverjük hozzá a tejszínt.
§ Töltsük meg 3/4-ig a muffin formákat, helyezzünk mindegyik tetejére 3-4 darab áfonyát és süssük őket 170°C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig. (10 perc után sűrűn ellenőrizzük, nehogy nagyon kiszáradjon!)
Íme:
(Igazából a muffin készítés indoka az volt, hogy kipróbáljam a kacsás sütőpapírokat...:D)
Kellemes habzsi-dőzsölést!:D